Horlama Tedavisi
Şub 5, 2012 Ağız ve diş sağlığı, Sağlıklı Yaşam, Solunum Sistemi
Horlama; burundan nefes alınamadığı için ağızdan nefes alınmaya çalışılmasıyla boğazdaki hava yollarının kısmen kapanarak oluşan bir problemdir. Horlamanın hastayı ara ara uyandırarak önlenebileceğine inanılır. Ama bu doğru değildir. Çünkü horlama kişinin elinde olan bir şey değildir.
Horlama uyku düzenini bozar ve bu da uyku, halsizlik, baş ağrısı, uyuklama gibi birçok sorunu beraberinde getirir. Ayrıca bu problem kişiyi etkilediği gibi çevresindekileri de rahatsız eder.
Devamı »
Tags: aşırı horlama, horlama, horlama nedir, horlama tedavisi, horlamadan bitkisel önlemler, horlamanın nedenleri, neden horlarız
Alerjik Riniti OluÅŸturan Nedenler
Ağu 29, 2010 Bağışıklık Sistemi, Solunum Sistemi
Alerjik rinit hastalığı, vücuda girerek savunma için antikor oluşumuna neden olan alerjen adı verilen kaynakalr nedeni ile oluşan bir hastalıktır. Alerjenler ağız, solunum ya da sindirim yolu ile vücuda alınmaktadır. Alerjik rinite neden olan alerjenler çok çeşitlilik gösterir. Bu alerjenler genel olarak solunum yoluyla alınanlar, sindirim yoluyla alınanlar, kozmetikler, ilaçlar, virüs ve bakteri olarak gruplandırılır.
Solunum yolu ile alınan bir diğer alerjen, polen adı verilen yeşil bitkilerin erkek üreme tozlarıdır. Rüzgarla, böceklerle taşınırlar. Nemsiz havaları severler. Nem ve yağmur varlığında tabana çöktüklerinden solunum yolu ile alınması zorlaşır. Yeşil bitkilerden en alerjenik olanlar ise ağaçlar ve özellikle akçaağaç, ladin, kayın, huş, ıhlamur, meşe, kayın ağaçlarıdır.
Devamı »
Tags: alerjen, alerji yapan maddeler, alerjik rinit, rinit
Astımda Risk Faktörleri
Tem 7, 2010 Solunum Sistemi
Astıma neden olan risk faktörleri çevresel ve bireysel olarak gruplandırılmaktadır. Kişisel riski oluşturan en önemli etken kalıtımdır. Ailesinde astım olanlarda astım görülme sıklığı daha fazladır.
Kişinin bir alerji kaynağına karşı savunmaya geçmesi durumuna atopi denir. Astımı olan hastalıkların büyük çoğunluğu atopiktir. Atopinin astıma neden olabilmesi biraz da yaşla ilgilidir. Ne kadar küçük yaşta atopi gelişirse ileride o kadar yüksek astım olma riski taşınmaktadır.
Bronşların solunum sırasında hızla ve normale göre daha fazla daralması olan bronşiyal hiperreaktivite yani bronşların yüksek tepki göstermesi de astım için önemli bir risk faktörüdür.
Devamı »
Tags: astım, astımı etkileyen faktörler, astımın nedenleri, atopi, bronşiyal hiperreaktivite
SİGARANIN AKCİĞERLERE ETKİLERİ
Haz 23, 2010 Solunum Sistemi
Sigarada farmakolojik olarak aktif, hücreleri öldüren, hücre yapısını değiştiren ve kansere neden olan 4000den fazla madde vardır. Bu maddelerden bazıları direkt mukozaya etki ederken diğerleri kana geçer veya tükrükte eriyerek yutulur. Sigara içenlerin akciğerlerindeki alveolar makrofajları belirgin oranda artmıştır ve bu hücrelerin metobolizmaları da bozulmuştur. Sigara içimi santral ve periferik hava yolları, alveol kapillerin yapı ve fonksiyonları ve akciğerin immun sistemini değiştirir.
Devamı »
Tags: akciğer, akciğer ve sigara, sigaranın akciğere etkisi, sigaranın zararları
Astım
Haz 18, 2010 Solunum Sistemi
Astım solunum yollarında oluşan süreğen iltihaplı bir hastalıktır. Tedavi ile ya da zaman içinde kendiliğinden iyileşen tıkanma, iltihap ve duyarlılık en bilinen özellikleridir. Astımda yineleyen hışırtılı solunum, öksürük nöbetleri, göğüste sıkışma ve nefes darlığı vardır.
Astım teşhisi koyulabilmesi için kişide solunum problemleri yineleyici şekilde olmalı, kuru öksürük, göğüs sıkışması ve nefeste daralma olmalıdır. Şikayetler özellikle geceleri artar ve çoğunlukla hastayı uykudan uyandırır.
Devamı »
Tags: astım, astım nedir, astımın belirtileri, astımın nedenleri
ALERJİK RİNİT
Haz 11, 2010 Genel sağlık, Solunum Sistemi
Alerjik rinit, klinik olarak burun içi doku ve salgısının alerjene rastlamasıyla meydana gelen ile karşılaşmasından sonra ortaya çıkan, ImmuglobinE’ye bağlı iltihaplı bir hastalıktır.
Alerjik rinitin belirtileri burun kaşıntısı, hapşırma, burunda sulu akıntı ve tıkanıklıktır. Bu belirtiler kendiliğinden ya da tedavi sonucu ortadan kalkar. Başağrısı, kokul alma güçlüğü gibi başka belirtiler de eşlik edebilir.
Devamı »
Tags: alerjik rinit, alerjik rinit nedenleri, alerjik rinitin belirtileri, rinit, rinit nedir, rinitin belirtileri
Astım Nedir?
May 27, 2010 Solunum Sistemi
Çok eski çağlardan beri bilinen astım, solunum yollarının, ataklar halinde gelen tıkanmalarıyla kendini gösteren uzun seyirli bir hastalıktır. Genellikle çocukluk çağında başlar ve tedavi edilmediği durumlarda ölümcül olabilir.
Çocukluk çağında meydana gelen ve kronikleşen hastalıkların en sık görülenidir. Görülme sıklığı ırk, yaşanılan bölge ve çevreye göre değişiklik arzetmektedir.
Astım çocukluk çağı ve erişkin yaş grubunda sakatlayıcı özelliği en yüksek süreğen hastalıklardan biridir. Hastalar yaşadıkları nefes darlığı ataklarının dışında tamamen normaldir. Bu ataklar egzersiz, virüs kaynaklı enfeksiyonlar, allerjenler, soğuk, ve sigara gibi uyarıcılarla tetiklenir. Günümüzde astım temellerinin daha çocukluk çağında atıldığı bilinmektedir.
Devamı »
Tags: astım, astım neden olur, astım nedir, astımın sebepleri
Polenler ve Alerji
Nis 29, 2010 Solunum Sistemi
Polen, tohumlu bitkinin erkek üreme organının bir parçasıdır. Rüzgârla ve böcekle taşınan polenler olarak ayrılırlar. Rüzgârla taşınan polenler daha alerjiktir. Alerjenik polenler çayır, ağaç ve yabani ot polenleridir. Her bitkinde polenizasyon dönemi farklılıklar gösterir. İklim ve bölgenin bitki örtüsü gibi birçok değişkenden etkilenmekle beraber, ağaç polenleri şubat-nisan, çayır polenleri mayıs-temmuz, yabani otların polenleriyse ağustos-ekim ayları arasında polenizasyon yaparlar.
Devamı »
Tags: alerji, polen, polenizasyon, polenler ve alerji, polenlerin alerjiye etkisi